Ding 2. Maak je eigen blog

Welkom bij Muziekdingen, een online leertraject waarin je op eigen houtje of in teamverband met collega’s kennis maakt met de vele mogelijkheden van sociale media en muziek. Stap voor stap ga je ontdekken dat er meer is dan Facebook en Twitter en ga je ontdekken wat al die tools voor jou kunnen betekenen. Hoe ze jou in contact kunnen brengen met vrienden en klanten, maar ook hoe je je werk handiger kunt doen, hoe je toepassingen kunt inzetten in je muziekbibliotheek en hoe je beter op de hoogte kunt blijven van wat voor jou belangrijk is.

Iedere week publiceren we een nieuw ‘Ding’ dat is opgebouwd volgens een vast patroon:

 • kort en bondig leggen we uit waar het onderwerp over gaat
 • we verwijzen naar algemene informatie om verder te lezen over dit onderwerp
 • enkele mooie voorbeelden om te zien hoe anderen het Ding in de praktijk toepassen
 • een opdracht, waarin we je vragen om te beschrijven wat jij met dit Ding gaat doen

Dat schrijven doe je in een weblog. Als je Muziekdingen in je eentje doet is je weblog je digitale notitieboek. Grote kans dat je bezoek krijgt van mede-eenpitters die, net als jij, de handschoen oppakken en zelfstandig door de onderwerpen wandelen.

Als je in teamverband de Muziekdingen doorloopt, leer je van elkaar door ieders ontdekkingen te lezen. Het gaat er wat ons betreft om, dat je leert door te doen en door wat je leert, te delen. Doen door te spelen, doen door vallen en opstaan en delen door te schrijven op je weblog.

En dat is meteen het eerste Ding, het maken van je weblog. Er zijn vele aanbieders van gratis weblog-software, maar onze voorkeur gaat uit naar Blogger.com. Blogger is Nederlandstalig, eenvoudig te gebruiken en omdat je zodadelijk toch een Gmail-account gaat maken, ben je daarna nog maar één klik verwijderd van je weblog.

Het maken van een Blogger-weblog kost je slechts enkele minuten en gaat in een paar stappen:

1. Maak een account
Blogger vraagt om een e-mailadres, welke je gebruikersnaam zal worden. Gebruik een Google-account of een ander e-mailadres.

Onthoud je gebruikersnaam en wachtwoord. Het is slim om gedurende het gehele Muziekdingen programma hetzelfde e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen, net als voor alle Web 2.0 toepassingen waarop je je in de komende periode gaat abonneren.

TIP … het is sterk aan te raden om een Gmail-account aan te maken, voor zover je daar nog niet over beschikt. Waarom bij Gmail? Omdat je hiermee toegang krijgt tot allerlei diensten van Google die we later in deze ontdekkingstocht gaan bekijken. Bovendien is het een zeer gebruiksvriendelijk e-mailprogramma.
Dus … surf naar http://www.gmail.com en maak een account. Ook hier aan jou de keuze om een anonieme usernaam te kiezen, of je echte naam.

2. Geef je weblog een naam

Realiseer je, dat de hele wereld je weblog kan lezen. Misschien wil je om die reden niet je echte naam gebruiken. Het is dan verstandig om een schuilnaam (nickname) te gebruiken, die echter goed bij je past. Het kiezen van een schuilnaam is bovendien geheimzinnig, omdat je dan moet gissen welke collega zich verschuilt achter ‘Cowgirl in the Sand’, ‘MusicMan’ of ‘The Conductor’ . Tenslotte geeft het je misschien een groter gevoel van vrijheid bij het schrijven aan je weblog.

Anderzijds kan je er ook voor kiezen om onder je eigen naam te publiceren. Bloggers die met open vizier schrijven over zaken, worden over het algemeen meer gewaardeerd door de lezers.

De URL van je weblog bij Blogger ziet er zo uit: http://musicman.blogspot.com, oftewel: http://gekozennaam.blogspot.com

Onthoud het adres van je weblog en/of maak er een favoriet van.

3. Selecteer een sjabloon
Blogger kent een aantal standaard sjablonen, kies er één uit die bij je past. Ook andere weblog-aanbieders hebben sjablonen beschikbaar die elk een eigen uitstraling hebben.

Kom je er niet uit, raadpleeg dan de Help-pagina’s of raadpleeg één van je collega’s.

Instructies
In deze screencast laten we zien hoe je bij Blogger je weblog activeert

En in deze screencast bekijken we enkele belangrijke instellingen van je weblog.

Samengevat:

 • Maak een persoonlijke weblog aan bij Blogger. Wil je wat anders proberen? WordPress en Tumblr zijn uitstekende alternatieven
 • Snuffel wat rond, probeer eens wat instellingen uit en bekijk het resultaat
 • Schrijf één of meer testberichten (blogposts)
 • Ontdek hoe je berichten naderhand bewerkt en verwijdert
 • Kies een template (sjabloon) voor je weblog dat goed bij je past.

Manier van werken
Je gaat in de komende weken berichten schrijven over elk van de Muziekdingen.

De titel van je posting over een Ding heeft een vast stramien: ‘Week 1, oefening 1′ of ‘Ding 3. Weblogs en bloggen‘.

Iedere blogpost over een Ding moet gaan over wat jij ontdekt en geleerd hebt over dat Ding. Vertel wat je er goed aan vond, of waarom het juist niets voor jou is. Wat verraste je, ga je er vaker gebruik van maken? Welke mogelijkheden zie je voor je organisatie of je bedrijf?

Meedoen?

Wil je aan een begeleid traject meedoen, stuur ons dan een berichtje via het contactformulier. Wil je op eigen houtje de MuziekDingen doen, meld je dan hieronder aan.

Ontdekoefening

 1. Schrijf een blogpost over je eerste ervaring met Blogger en kijk rond bij je medecursisten. Je vindt hun weblogs onder het menu-item Deelnemers. En als je er toch bent, vergeet dan niet om bij hen een reactie achter te laten, want je zal merken dat het leuk is om te merken dat je berichten worden gelezen.
 2. Schrijf een tweede bericht, waarin je iets vertelt over wat jouw ervaringen tot nu toe zijn met sociale media en muziektoepassingen. Doe je al veel op dit gebied of voel je je nog een groentje? Gebruik je het ook voor je muziekbibliotheekwerk of heb je inspirerende voorbeelden? Laat het ons weten!

Blogger Hulp

Kom je problemen tegen bij het werken met Blogger? Stel je vragen dan aan je coach of zoek op Google of YouTube naar een oplossing. Blogger heeft zelf ook een Kanaal op YouTube, waar zij uitleg geven. Hieronder zie je er een over het schrijven en publiceren van een blogbericht.