Ding 1. Waar Muziekdingen over gaat

Welkom bij Muziekdingen.nl

Als er één branche is die aan veranderingen onderhevig is, dan is dat wel de muzieksector. Door de opkomst van het internet en het eenvoudig uitwisselen van digitale informatie, bevinden zowel de muziekmakers, muziekliefhebbers als de distributeurs en uitgevers zich op een interessant moment in de tijd.

Als je in een muziekbibliotheek werkt, heb je te maken met gebruikers die zich in rap tempo ontwikkelen in de manier waarop zij met elkaar en met de bibliotheek om (willen) gaan. Ook de ontwikkelingen op muziekgebied veranderen haast met het uur.

Als je in een muziekbibliotheek werkt, zal je ook moeten veranderen. Je zal kennis moeten hebben van die ontwikkelingen en je zal moeten ervaren wat “het” nou is, dat miljoenen mensen op deze wereld toch bezig houdt op het web, elk moment van de dag.
En als je in een muziekbibliotheek werkt zal je erover moeten nadenken hoe je je gebruikers optimaal kan blijven bedienen en hoe je die gebruikers in de digitale wereld kan ontmoeten. Hoe de muziekbibliotheek haar service kan aanbieden op de plekken waar die gebruikers zich bevinden…

Je staat aan het begin van een programma, dat je in enkele maanden tijd zal inleiden op het internet dat zich momenteel bevindt in een overgangsfase van Web 2.0 naar Web 3.0. Misschien al wel naar 4.0 ;-)
De toepassingen die je zal gaan ontdekken, staan ook wel bekend onder de verzamelnaam Social Media.

Je gaat erg veel leren en dat doe je zelfstandig, maar vooral ook door te praten, te communiceren met je collega’s en met je coaches.
Het zal pittig worden, het zal nogal wat van je tijd vragen, wees erop voorbereid dat het je zal frustreren (!), maar als je eenmaal op gang bent zal je merken dat het erg leuk is om om op deze manier te leren. Muziekdingen is een online leertraject, dat je ertoe aanzet om meer te weten te komen over nieuwe webtechnologieën, trends in de muziek en muziekbeleving, die in een hoog tempo de manieren veranderen waarop mensen, organisaties en bedrijven met elkaar communiceren.

Deze cursus is gebaseerd op het Learning 2.0 programma, zoals dat is ontwikkeld door Helene Blowers en het daarvan afgeleide 23 Dingen programma van Rob Coers. Muziekdingen is een variant die zich richt op medewerkers van (muziek)bibliotheken en muziekorganisaties en gaat natuurlijk hoofdzakelijk over … muziek.

Gedurende de komende drie maanden, zal je via deze website in elf oefeningen leren over Web 2.0 en sociale media met betrekking tot muziek. Hierdoor zal je vertrouwd raken met bloggen, muziek delen, muziek bewerken, vinden, attenderen en nog veel meer. Om meer te weten over dit project, is het goed om wat achtergrondinformatie te lezen bij OVER.

Wat er allemaal besproken gaat worden, kan je lezen bij DINGEN.

En ga je dit programma helemaal zelfstandig doen, dan vragen we je om je bloggegevens in te zenden via AANMELDEN.

Ontdekoefening

Voordat je aan dit traject gaat beginnen willen we graag iets weten over je motivatie om mee te doen en hoe JIJ nu aankijkt tegen de digitale ontwikkelingen op muziekgebied. Uiteraard – of bij voorkeur – in relatie tot de (muziek)bibliotheek en hoe de moderne (muziek)bibliothecaris daarmee om zou kunnen gaan, volgens jou.

Laat het maar weten in een reactie op dit bericht en laat even in een tweet weten dat je hier iets hebt geplaatst. Uiteraard voorzien van de hashtag #muziekdingen

Tenslotte nog een filmpje, dat in minder dan vijf minuten laat zien, wat de huidige stand van het sociale web is. Cijfers die duidelijk maken dat we in een tijd verkeren waarin de dingen snel gaan. Zeer snel!

7 gedachten over “Ding 1. Waar Muziekdingen over gaat”

  1. Hopelijk zullen we toegang krijgen tot veel databanken en digitale boeken

  2. Toekomstig muziekbibliotheekwerk gaat misschien de richting uit die de CDR nu al ingeslagen is.
    Geen cd’s meer in de rekken, alleen nog – louter digitale (?) – luisterposten.
    Posten zijn dan wel zo ingericht dat verkennen van muziek gemaximaliseerd wordt.
    Als muziekdingen dit verkennen stimuleert …. yes !!!
    Ben benieuwd

Reacties zijn gesloten.